.
صفحه اصلي آرشيو جستجو پيوند ها تماس با ما
 
آخرین عناوین
مروری بر سکان داران وزارت خارجه ایران
دو قرن وزرای امور خارجه ایران؛از عبدالوهاب تا جواد ظریف
میرزا عبدالوهاب خان معتمد‌الدوله نشاط را اولین وزیرخارجه ایران است / صادق قطب‌زاده به اتهام توطئه و تلاش برای ترور رهبر کبیر انقلاب با حکم آیت الله محمدی ری‌شهری اعدام شد / میرحسین موسوی پس از شکست در انتخابات ریاست جمهوری دهم با فراخوان طرفداران خود اقدام به ایجاد آشوب و اغتشاش نمود

شاید بتوان میرزا عبدالوهاب خان معتمد‌الدوله نشاط را اولین وزیرخارجه ایران نامید. وی از سال ۱۲۰۰ خورشیدی در دوران فتحعلی‌شاه قاجار به مدت دوسال این مسئولیت را عهده دار بود.

 

  دومین و پنجمین وزیر امورخارجه (یا وزرات دول خارجه) ایران، میرزا ابوالحسن خان شیرازی ملقب به ایلچی کبیر بود. گفته می‌شود وی که عضویت لژ فراماسونری انگلستان را داشت، به مدت ۳۵ سال از دولت وقت بریتانیا مقرری دریافت می‌کرد. ابوالحسن‌خان شیرازی نماینده ایران برای امضای عهدنامه گلستان با روسیه تزاری نیز بود.  

   

محمد مصدق در سال ۱۳۰۲ خورشیدی وزیرخارجه در کابینه مشیرالدوله بود. وی با انقراض سلسله قاجار مدتی را در حصر خانگی سپری کرد. سال‌ها بعد مصدق به عنوان نخست‌وزیر محمدرضا شاه پهلوی انتخاب و در نهایت با کودتای نظامی برکنار شد.

   

 

محمد علی فروغی دردشتی ملقب به ذکاءالملک در کابینه مستوفی‌الممالک در سال ۱۳۰۱ وزارت امورخارجه را عهده‌دار شد. در خرداد ۱۳۰۲ در کابینه رضا خان نیز بار دیگر به همین سمت برگزیده شد. فروغی در کابینه‌های مختلف مسئولیت وزارت مالیه، عدلیه و دربار را نیز بر عهده داشت. وی همچنین اولین نخست‌وزیر محمدرضا شاه بود. (نفر دوم از سمت راست)

 

حسین فاطمی از سال ۱۳۳۱ تا ۱۳۳۲ مسئولیت وزارت امورخارجه را در دولت محمد مصدق برعهده داشت. وی پس از کودتای ۲۸ مرداد و سرنگونی دولت مصدق در سن ۳۷ سالگی اعدام شد. محمد مصدق به حسین فاطمی علاقه زیادی داشت. فاطمی پیش از اعدام از دو سو قصد نافرجام فدائیان اسلام و شعبان جعفری جان به در برده بود. (فاطمی در کنار مصدق)  

 

تیمسار سپهبد فضل ‌الله زاهدی که توانسته بود با کودتای امریکایی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ دولت مصدق را سرنگون کند همزمان با در اختیار گرفتن مقام نخست‌وزیری، به جای حسین فاطمی در سمت وزیرامورخارجه نیز فعالیت می‌کرد. فرزند وی اردشیر زاهدی نیز از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۰ وزیرامورخارجه ایران بود. (زاهدی در کنار کسینجر)


 

احمد میرفندرسکی آخرین وزیرامورخارجه حکومت محمدرضا پهلوی بود. وی در دولت شاپور بختیار در سال ۱۳۵۷ برای کمتر از دو ماه مسئولیت وزارت امورخارجه را بر عهده داشت. میرفندرسکی در سال ۱۳۸۳ در سن ۸۶ سالگی در پاریس درگذشت. (عکس: شاپور بختیار در کنفرانس خبری)


 

کریم سنجانی اولین وزیرامورخارجه جمهوری اسلامی ایران بود. وی رهبری جبهه ملی را بر عهده داشت و در دولت مهندس مهدی بازرگان به مدت ۵۵ روز، وزیرخارجه دولت موقت بود. وی در خرداد ۱۳۶۰ از ایران گریخت، ابتدا به ترکیه، پاریس و در نهایت به آمریکا رفت. سنجانی سال ۱۳۷۴ در سن ۹۰ سالگی در آمریکا درگذشت. (نفر دوم از سمت چپ)


  ابراهیم یزدی از اعضای نهضت آزادی ایران پس از استعفای کریم سنجابی مسئولیت وزرات امور خارجه دولت موقت را بر عهده داشت. اما در فاصله کوتاهی به همراه دیگر اعضای دولت موقت مهدی بازرگان در اعتراض به تسخیر لانه جاسوسی و گروگان‌گیری دیپلمات‌های آن کشور استعفا داد.    

    صادق قطب‌زاده سومین وزیرخارجه ایران پس از انقلاب بود. وی که پیش از انقلاب از جمله مشاوران امام خمینی در پاریس به شمار میرفت، پس از انقلاب در سال ۱۳۶۱ به اتهام توطئه و تلاش برای ترور رهبر کبیر انقلاب با حکم آیت الله محمدی ری‌شهری اعدام شد.    

    میرحسین موسوی خامنه به عنوان چهارمین وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد. وی در سال ۱۳۶۰ در کابینه‌های رجایی‌، باهنر و آیت الله مهدوی کنی این سمت را عهده‌دار بود. موسوی در دوران ریاست جمهوری آیت الله خامنه‌ای هشت سال به عنوان نخست‌وزیر فعالیت کرد. وی پس از شکست در انتخابات ریاست جمهوری دهم با فراخوان طرفداران خود اقدام به ایجاد آشوب و اغتشاش نمود. او که از سران فتنه 88 به شمار میرود اکنون تا زمان مشخص شدن محاکمه قضایی در حبس خانگی به سر میبرد.      

    علی اکبر ولایتی را شاید بتوان خوش اقبال‌ترین وزیرامورخارجه جمهوری اسلامی تاکنون دانست. وی که دکترای تخصصی کودکان از دانشگاه جانزهاپکینز را دارد، از سال ۱۳۶۰ به مدت ۱۶ سال در دولت‌های میرحسین موسوی و هاشمی رفسنجانی وزیرامورخارجه ایران بود.    

      سید علی‌نقی خرازی معروف به کمال خرازی ششمین وزیرامورخارجه ایران بود. وی دو دوره در دولت‌های اول و دوم محمد خاتمی این سمت را عهده‌دار شد. خرازی دکترای مدیریت آموزشی از دانشگاه هیوستون دارد. وی که مدرک کارشناسی ارشد علوم تربیتی را سال ۱۳۵۱ اخذ کرد، پس از انقلاب مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود.    

    منوچهر متکی هفتیمن وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران نام گرفت. وی در دولت‌های اول و دوم محمود احمدی‌نژاد به مدت ۵ سال این مسئولیت را عهده‌دار بود. نحوه‌ی برکناری وی به جنجالی رسانه‌ای تبدیل شد.    

    علی اکبر صالحی، دومین وزیر امورخارجه دولت محمود احمدی‌نژاد بود. وی فارغ‌التحصیل مهندسی هسته‌ای از دانشگاه ام‌آی‌تی در آمریکا است. صالحی هم‌اکنون با حکم حسن روحانی به ریاست سازمان انرژی اتمی ایران منصوب شده است. وی در دولت محمد خاتمی نیز به مدت ۸ سال نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود.    

 


محمد‌جواد ظریف نهمین وزیرامورخارجه جمهوری اسلامی است که در مدت زمانی کوتاه توانسته با اظهارات جنجالی خود توجه رسانه ها را به خود جلب کند. آقای ظریف دیپلم کالج مقدماتی را سال ۱۳۵۵ در سانفرانسیسکو گرفت و دوره کارشناسی ارشد خود را در رشته روابط بین‌الملل در دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو کسب کرد. پس از آن در رشته مطالعات بین‌المللی دانشگاه دنور آمریکا مدرک کارشناسی ارشد و دکترا گرفت.ظریف تنها وزیر فیسبوکی جمهوری اسلامی تا کنون بوده است.




ایمیل مستقیم :‌ info@shomalnews.com
شماره پیامک : 5000592323
 
working();

ارسال نظر :
پاسخ به :





نام : پست الکترونیک :
حاصل عبارت روبرو را وارد نمایید :
 
working();

« صفحه اصلي | درباره ما | آرشيو | جستجو | پيوند ها | تماس با ما »
هرگونه نقل و نشر مطالب با ذكر نام شمال نيوز آزاد مي باشد

سامانه آموزش آنلاین ویندی
Page created in 0.069 seconds.